Tips bij sensibilisering rond gender- en seksuele diversiteit
Goed begeleide sensibilisering kan een krachtige manier zijn om acceptatie en begrip tegenover LGBTI+ personen te verhogen binnen een opvangcentrum. Maar het succes van deze acties hangt sterk af van een doordachte aanpak. Onzorgvuldige interventies kunnen niet of zelfs averechts werken en kunnen leiden tot meer weerstand of vijandigheid. Niet alle manieren om mensen bewust te maken, werken even goed bij bewoners van een opvangcentrum, omdat ze niet altijd passen bij mensen uit verschillende culturen.
Op deze pagina bundelen we technieken die kansrijk zijn in een asielcontext en de randvoorwaarden die noodzakelijk zijn om met hen een positieve impact te maken. Deze do’s & don’ts helpen je als opvangmedewerker om met respect, nuance en een constructieve sfeer te werken aan een inclusieve leefsituatie voor alle bewoners, ongeacht hun seksuele oriëntatie, genderidentiteit of -expressie, of seksekenmerken.
Opgelet: Er is zeer weinig wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van sensibilisering in de precieze omstandigheden van een opvangcentrum voor verzoekers tot internationale bescherming. Daardoor kunnen we niet garanderen dat dit advies altijd zal volstaan. Bovendien zijn de meeste studies gebeurd bij personen met een Midden-Oosterse achtergrond. Het is niet duidelijk of al deze adviezen even succesvol zouden zijn bij personen met andere culturele achtergronden.

Hoe verander je de houding van mensen?
Bij het werken met diverse groepen, zoals bewoners van opvangcentra, is het belangrijk om te begrijpen dat iemands expliciete houding (wat ze bewust zeggen of doen) niet altijd overeenkomt met hun impliciete houding (wat ze onbewust voelen of denken). De meest succesvolle interventies zetten doordacht in op beide houdingen.
- Impliciete houding: Dit zijn automatische, onbewuste opvattingen of gevoelens die we hebben over iets of iemand. Ze worden vaak gevormd door eerdere ervaringen, opvoeding, of maatschappelijke invloeden, en we zijn ons er niet altijd bewust van. Bijvoorbeeld: je kunt iemand die op een bepaalde manier gekleed is onbewust als onvriendelijk inschatten, gewoon omdat je ooit een negatieve ervaring had met iemand die er vergelijkbaar uitzag.
- Expliciete houding: Dit zijn bewuste, doordachte meningen en gevoelens die je openlijk kunt uitspreken of waarvan je weet dat je ze hebt. Ze komen voort uit bewuste keuzes en reflectie. Bijvoorbeeld: als je bewust besluit dat je iedereen gelijkwaardig wilt behandelen, ongeacht uiterlijk of afkomst, is dat een expliciete houding.
Het is dus mogelijk dat je een impliciet negatieve houding hebt ten aanzien van LGBTI+ personen, maar dat wanneer je erbij stil staat, je deze houding niet oké vindt omdat ze indruist tegen jouw waarden of overtuigingen. Expliciet heb je dan een positieve houding ten opzichte van LGBTI+ personen, ook al is je houding impliciet negatief. Andersom kan het ook: impliciet heb je een positieve houding ten opzichte van LGBTI+ personen, maar expliciet keur je het af, bijvoorbeeld vanuit religieuze of culturele normen.
Iemands impliciete houding veranderen is moeilijk, omdat het om onbewuste patronen gaat. Maar het is mogelijk! Door hen nieuwe ervaringen aan te reiken, bloot te stellen aan positieve voorbeelden en in te zetten op empathie en begrip, kunnen deze onbewuste houdingen geleidelijk veranderen. Herhaling en consistentie zijn hierbij belangrijk.
Expliciete houdingen veranderen gaat vaak sneller, omdat je bewust kunt nadenken over wat je wilt veranderen. Door informatie aan te reiken en gesprekken te voeren waarin mensen zich bewust worden van hun eigen waarden en hun eigen (impliciete) houding, kun je hen aanzetten om bewust te kiezen voor een andere expliciete houding.