Aandachtspunten
Het is niet eenvoudig om in de context van een opvangcentrum te werken aan een positieve houding naar LGBTI+ personen toe. Deze bijzondere omstandigheden brengen specifieke uitdagingen met zich mee:
- Continu veranderende bewonerspopulatie: Hoewel er in een ideaal scenario voor een langere tijd gewerkt wordt met eenzelfde groep mensen, wordt dit bemoeilijkt door het verloop van bewoners.
- Complexiteit van diversiteit: Bewoners van een opvangcentrum zijn een heel heterogene groep. Verschillende culturele achtergronden en taalbarrières maken het lastig om een uniforme aanpak te hanteren.
- Stressvolle levensomstandigheden: Bewoners van een opvangcentrum ervaren vaak veel stress en spanningen, onder meer door de onzekerheid over hun verblijf en een gebrek aan privacy. Hierdoor kan het zijn dat iemand minder mentale ruimte en energie heeft om reflectief te denken of om zich te verplaatsen in een ander.
- Beperkingen van personeel: Sociaalassistenten en opvangmedewerkers zijn overbevraagd, vaak wisselend en kunnen handelingsverlegenheid ervaren bij gesprekken over gender- en seksuele diversiteit.
- Risico op averechts effect: Wanneer gespreksleiders niet de vaardigheden bezitten om negatieve uitlatingen om te buigen naar leerkansen, bestaat de kans dat deelnemers met een minder tolerante houding achterblijven dan voorheen.
Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, maakten we een selectie van praktische tools die je kunnen ondersteunen bij het bevorderen van bewustwording en acceptatie.
Ben je van plan om deze tools te gebruiken? Zorg er dan voor dat je voldoende tijd en continuïteit kan garanderen om trajectmatig met een groep bewoners te werken. Schakel hiervoor waar mogelijk externe hulp in van cultuursensitieve gespreksleiders, zoals Ella vzw of Merhaba vzw.